Коалиција предвођена Сједињеним Америчким Државама нанела је ваздушне ударе на Снаге народне милиције Ирака (СНМ) у време док су се на граници са Сиријом борили против терориста «ИД»

7. августа Снаге народне милиције Ирака претрпеле су велике губитке када су на њих напали борци «Исламске државе» и западна коалиција на чијем је челу САД на граници са Сиријом, пише Јужна фронт.

Милитанти «ИД» су напали на Прву бригаду СНМ у области Акашат на ирачкој страни граничног прелаза «Ал Танф.» Према првим извештајима, коалиционе снаге на челу са Сједињеним државама извела је најмање један ваздуђни удар по позицијама СНМ.

Касније је Катаиб Сејид ел Шухада (група СНМ, распоређене у том подручју) објаснио је да коалиција САД користила ракетни систем са високом мобилношћу М142.

Међутим, коалиционе снаге негирају напад на СНМ у пограничној зони.

Истовремено, проамерички извори указују на то да СНМ само покушава да окриви коалицију за своје губитке у борби против «ИД». Нажалост, ови извори не помињу неколико претходних «случајних» напада западне коалиције на СНМ и ирачку војску током операција против «ИД».

Тагови: ; ; ; ; ; ;