Припадници исламистичке групе Боко Харам убили су најмање 30 рибара у нападима на села око језера Чад на североистоку Нигерије, саопштили су гувернер нигеријске државе Борно, мештани и војни извори.

 

Кашим Шетина, гувернер државе Борно која је епицентар исламистичке побуне, рекао је новинарима да су екстремисти Боко Харама у најновијем нападу убили више од 30 људи у различитим селима, преноси Ројтерс.

Мештани и војни извори наводе да су екстремисти из заседе нападали рибаре у низу акција од суботе до понедељка у селима надомак најсевернијег нигеријског пограничног града Баге.

Бага се налази на граници Нигерије са Чадом, Нигерим и Камеруном и 2015. године је била поприште сукоба између побуњеника и нигеријских трупа.

Ово је последњи у новом таласу напада у којем је ова екстремистичка група, од 1. јуна, убила најмање 113 људи, напомиње Ројтерс. Прошлог месеца су чланови тима за истраживање нафте отети у региону басена језера Чад, а у покушају спасавања који је уследио убјено је најмање 27 људи, међу којима и чланови тог тима.

Убили су их припадници фракције Боко Харама која је придружена Исламској држави и активна је у околини језера Чад.

У побуни Боко Харама, која има за циљ успостављање исламске државе на североистоку Нигерије, до сада је убијено 20.000 људи, док је око 2,7 милиона људи морало да напусти своје домове у последњих осам година, подсећа британска агенција.

Танјуг

Тагови: ; ;