У ситуацији са обореним путничким авионом 2014. године изнад неба Донбаса, украјинске власти лажу, како су лагали и у случају обарања руског путничког авиона изнад Црног мора, ракетом Војске Украјине.

О овоме је у интервјуу за «Московски комсомолец» говорио бивши министар државне безбедности ДНР Андреј Пинчук.

«Ситуацију са «Боингом» треба посматрати у контексту са другим авиоинцидентима, у којима је умешана Украјина. У 2001. години, за време вежбе украјински војници оборили су, изнад Црног мора, ракетом из С-200, руски путнички авион, који је летео из Израела у Новосибирск. Ово је у потпуности доказано. Ви знате, да Украјина до дан данас није званично признала да га је она оборила? Чули сте нешто у међународном трибуналу о том авиону? Нико из украјинске војске, који је оборио тај авион, није осуђен. Дакле, војници који су оборили тај авион, — то су исти војници који су оборили малезијски «Боинг»», — убеђен је Пинчук.

Истовремено он је истакао, да је алгоритам дејства Украјине поводом обарања «Боинга» апсолутно исти алгоритму њених дејстава по претходном авиону.

«И тада су исто тако лагали, негирали, прикривали чињенице. Даље. Исто се десило и када је Украјина претњама приморала белоруски путнички авион да са пуним резервоаром слети на кијевски аеродром. Тада су пилотима претили ловцима уколико се не подчине наређењима. У авиону је било 140 људи. Још једна чињеница. Украјинска ПВО је одржала вежбе два пута у зони цивилног ваздухопловства Руске Федерације око Крима. У свим овим активностима се може приметити одређена врста логике. Они верују да им међународни протекторат све то дозвољава», рекао је бивши министар безбедности ДНР.

Тагови: ; ; ; ; ;