Атомска бомба бачена на Нагасаки била је још јача од оне бачене на Хирошиму. Снага јој је износила 21 кт, а носила је назив „Фат Ман» (Дебели човек).

Бомба је експлодирала 469 метара над Нагасакијем. Произвела је температуру од око 3,900Ц°, а ударни талас ваздуха путовао је брзином од преко 1000 км/х.

 

Бомба бачена на Нагасаки «Fat Man» добила име по лику Каспера Гутмана из филма Малтешки соко

Занимљива је срећа коју је доживео јапански град Кокура при нуклеарном бомбардовању Јапана. Наиме, мало људи зна за чињеницу да је управо Кокура била примарна мета друге бомбе. Међутим, кад су амерички бомбардери долетели над тај град изнад њега је било облака, па нису могли јасно видети циљ.

Будући да је наредба гласила да гађају само ако могу визуално потврдити циљ, одустали су од Кокуре и наставили према алтернативном циљу – Нагасакију.

Данас се у Јапану каже „Кокурина срећа» за необично спасење из опасности.

споменик у Нагасакију посвећен жртвама атомске бомбе

Подсетимо, на Нагасаки је 9. августа 1945. у 11:02 пре подне бачена атомска бомба, која је одмах убила 39.000 људи, а за 75.000 се верује да су умрли накнадно од задобијене радијације. Убијено је и најмање 8 савезничких војника који су били у заробљеништву у Нагасакију.

Црне кишне капи које су касније падале и носиле радијацију, однеле су још живота. Многи од преживелих су касније умирали или још умиру од последица бомбардовања, као што су рак и леукемија, тако да нико са сигурношћу не зна колико је жртава однело бацање атомске бомбе.

То је била друга атомска бомба бачена на Јапан. Бомба је имала снагу од 22 килотоне ТНТ и била је имплозиона плутонијумска бомба.

Иако је бомба била јача од оне бачене на Хирошиму, због планинског терена разарање је било много мање него у Хирошими.

Јапан је капитулирао 15. августа, чиме је рат окончан.

извори dnevno.rs/blic.rs/

 

Тагови: ; ; ;