Хрватски демократски форум позвао је председника Демократске странке Хрвата у Војводини и народног посланика Томислава Жигманова да се више не оглашава о положају Хрвата у Србији, јер, како наводи потпредседник ХДФ-а Звонимир Перушић, нема такав легитимитет, а својим изјавама само «долива уље на ватру» у односима између Србије и Хрватске у време годишњице акције «Олуја».

 

Жигманов је недавно изјавио како Хрвати у Војводини, у време годишњице «Олује», «морају да ћуте, да буду тихи, склањају се, скривају.

 

Истовремено је критиковао српске власти што шаљу негативне и осуђујуће поруке поводом прослава годишњице те војне операције у Хрватској, те указао да постоји и низ манифестација којим се обележева страдање Срба током «Олује».

Оценио је да су и ове, као и ранијих година, уочи годишњице «Олује», у јавности Србије оснажени антихрватски ставови.

Додаје да у Србији такви ставови додатно подстичу оцену о Хрватима као сталним непријатељима Срба.

«Стога је, чини се, јасно зашто је ово време када Хрвати у Војводини више ћуте, када је пожељно бити тих, када се не треба појављивати у јавности са хрватским заставицама», истакао је Жигманов.

«ХДФ предлаже Жигманову да се више никад не изјашњава у име Хрвата из Србије ни у једном поводу, јер он није њихов представник, они га нису бирали нити га сматрају заступником својих интереса», реаговали су из Хрватског демократског форума, уз напомену да су сачекали да прође годишњица «Олује» и да се смире тензије тим поводом.

«Жигманов је и овога пута, по налогу других, а не Хрвата из Србије, долио уље на ионако већ узаврелу ситуацију каква је и иначе између Хрватске и Србије у августу сваке године», истиче Звонимир Перушић у саопштењу.

Перушић, «са поносом» наводи да Хрвати у Војводини не морају да ћуте, нити да буду тихи, склањају се, скривају, нити то, како истиче, они чине.

«Хрвати у Војводини нису кукавице и страшљивци, нити су заједница без мишљења и става, а у средини у којој живе своја мишљења и ставове изражавају слободно и свугде, осим у медијима које контролише Жигманов са својом странком ДСХВ», поручује ХДФ.

Хрвати у Војводини ће и овог августа, уместо да ћуте, буду тихи, склањају се и скривају, како их подучава Жигманов, радити управо супротно, наглашава ХДФ.

«За време трајања традиционалне Дужијанце у Суботици, изаћи ће на улице, поносити се својим ношњама, свирати и певати своје песме и усправно ходати улицама града који је њихов онолико колико и свих осталих који у њему живе. Хиљаде Хрвата из целе Војводине и Србије пратиће културне, фолклорне, забавне и друге манифестације упркос томе што Жигманов покушава да их упрегне у коло мржње у којем они не желе да учествују», указује се у саопштењу.

ХДФ позива све да од четвртка до недеље прошетају Суботицом и увере се у којој је мери народ на једној страни, а Жигманов са својих неколико «етнобизнисмена» на другој.

Тагови: ; ;