Оптужница против Даута Харадинаја због злочина „ОВК“, веза са Ал Кадидом и „ИД“

Осим за злочине које је починио у униформи ОВК, брат Рамуша Харадинаја могао би да одговара и за везе са Ал Каидом и ДАЕШ-ом.

На првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВК биће име Даута Хардинаја, брата мандатара за састав косовске владе Рамуша Харадинаја, сазнаје Спутњик из поузданих извора.

Како се сазнаје, Даут Харадинај биће оптужен за злочине почињене у Глођанима 1998. године, када је јединица коју је он предводио као један од команданата ОВК напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића.

Осим тога, група коју је Даут предводио одговорна је и за застрашивање и убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним местима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику и Бабалољу.

Стејт департмент САД 26. јуна 2001. године ставио је Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провераван 2015. године. Његово име је и даље на црној листи, јер је у међувремену повезан и са Ал Каидом. ЦИА је објавила доказе да се у Албанији састао са покојним вођом Ал Каиде Осамом бин Ладеном, када је овај био гост тадашњег албанског председника Салија Берише.

Има назнака да је после овог сусрета оформљено више џихадистичких ћелија у јужној српској покрајини Косову и Метохији и у Албанији. Даут Харадинај је, према истим изворима био испред команде такозваног Косовског заштитног корпуса (КЗК) задужен за координацију рада с бившом Ал Каидом, а сада са припадницима ДАЕШ-а.

 

Аутор: Бранкица Ристић
Извор: Спутњик

Коментари: