Санкције не би требало додатно да поделе Русију и САД, групе на вишем нивоу могу помоћи да се смире међусобни односи, изјавио је у публикацији Reuters-а бивши сарадник Агенције САД за међународни развој (USAID) Џош Коен.

У позадини антируских санкција и протеривања америчких дипломата из Русије односи две државе се рапидно погоршавају, али историја зна за примере, када су САД и Русија успевали да среде међусобне односе у конкретним сферама. На то је указао Џош Коен, раније руководилац пројекта економских реформи у државама бившег Совјетског савеза.

У условима санкција Трампу је све теже и теже да испуни своју намеру да побољша односе са Русијом. У интересу САД је да ресетује односе са таквом нуклеарном силом, као што је Русија. Године 1990. Бил Клинтон и Борис Јељцин формирали су Комисију «Гор-Черномирдин». Потпредседник САД Алберт Гор и руски премијер Виктор Черномирдин закључили су договор о уништењу руског плутонијума и уранијума коришћеног у војне сврхе, договорили су се о пвећању безбедности и чувању осигурању нуклеарног оружја. А 2009. године, Барак Обама и Димитриј Медведев оформили су још ефективнију комисију, која је функционисала до 2014. године. Вашингтон је прекинуо њен рад, изразивши тим поводом несугласице око присаједињења Крима Русији на основу референдума у марту 2014. године. Џош Коен сматра, да је САД поступила превилно, иако је то противуречило интересима Вашингтона у сфери националне безбедности.

Сада, председници две државе Доналд Трамп и Владимир Путин у потпуности могу да обједине напоре за рад на новој сличној комисији. Али Трамп бира безиницијативност у сенци истраге поводом његових веза са Русијом. А потпредседник Мајк Пенс и руски премијер Димитриј Медведев, у потпуности би могли да се посвете том послу. На пример, ако се говори о нуклеарном наоружању, могуће је размишљати о новом споразуму за контролу над њим, пошто рок постојећег документа истиче у фебруару 2021. године.

Ситуацију би могао кардинално да промени министр одбране Сергеј шојгу. Он би заједно са америчким колегом Џимом Метисом могао да обнови замрзнуте војне односе између НАТО-а и Русије. Званични канал за војну комуникацију, помогао би да се избегну несугласице које су се појавиле између америчких и руских авиона на небу изнад Европе. Поред тога, САД-у и Русији је потребан заједнички план борбе против бораца «Исламске државе» забрањених у Русији.
Постоји још једна област, где се безбедност граничи са војном тајном. Реч је о сајбер-безбедности. САД и Русија треба да схвате реалност наводног ометања «руских хакера». Укратко, амерички економиста Џош Коен је уверен, да је САД-у и Русији потребно да нађу заједнички језик и заједничка сарадња.

Западни медији се озбиљно односе према руском министру одбране Сергеју Шојгуу, за странце, у том смислу он је за блискоисточне медије и јавне организације главна особа, коментаришући улогу Русије у Сирији.

Најсвежије новости о министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу везане су за Армијске међународне игре које су у току, у 10 дана такмичења, води Русија. Судећи по коментарима на интернету, церемонијом отварања војног такмичења импресионирала је не само Русе, већ и грађане у иностранству.

Финско издање Savon Sanomat назива Армијске игре идејом Шојгуа и изјављује, да руски министар разуме значај јавности. Војни експерт Павел Фелгенхауер у интервјуу издању изјавио је, да је Шојгу, за разлику од других министара у Русији, ипак политичар.

Тагови: ; ; ; ;