Невораватан скандал потреса Сицилију. Храбри ватрогасци, борци са ватреним стихијама, од хероја за тили час постали анти – хероји. Да није трагично, било би смешно, али целу једну ватрогасну бригаду чека кривично гоњење.

Нико није могао ни да замисли да ће жестоки Сицилијанци бити толико «ватрени», поготову усред вреле сезоне, када се и најмања искра, претвара у ватрени стуб.

Сумњу полиције је изазвало пречесто ангажовање мобилног тима ватрогасаца. Овај тим је забележио рекордан број интервенција у јужној Италији, што их је сврсавало у ред хероја. Међутим…

Када је полиција мало боље пропратила рад ове мале јединице, била је шокирана открићем.

Наиме, бригадир мобилног тима  је у току радног времена приватним возилом одлазио у природу где је изазивао пожар. Онда би позвао своје колеге: «Упомоћ, пожар!!», а онда заједно са њима одлазио да угаси ватру. Лепа позоришна представа рекло би се, и то све због прековременог рада. 10 евра по сату.

Предузимљиви тим је покривио велики број пожара не само у Италији, већ и у Европи. Дешавало се да запале канте за смеће и онда упућују позив.

Само у Сицилији је током лета било преко 100 пожара од којих су многи највероватније намерно изазвани.

Када су схватили да су под присмотром већ је било касно да исправе грешке

Разговор два припадника бригаде на телефону:

«Не брини. Морају да се плаше само они који праве грешке и тако себе», каже  један од анти –хероја.

«Ми смо изазвали ватру, и они то знају! Они све знају!», панично му одговара колега.

Ове анти –хероје сада чекају последице њихових играрија. Бригадир је у кућном притвору, а његових 14  колега је још увек на слободи. Вероватно не задуго. Ускоро ће сви заједно ићи на суд. Вероватно ће им тамо горети под ногама.

Истражитељи покушавају да сазнају колико су преваранти зарадили прековремено. Чини се да је сума неколико хиљада евра. Међутим, штета од шумских пожара у Италији износила више од две милијарде евра.

Лола Ђорђевић

Извор http://www.1tv.ru

Тагови: ; ;