Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић је најоштрије осудио покушаје политичке злоупотребе случаја привођења групе од 11 грађана Србије и Русије и затражио да они хитно буду пуштени.

Ђурић је истакао да је међу приведенима једна трудница и једна малолетна особа, «што ово сасвим непотребно трауматизовање српских и руских држављана чини још нечовечнијим».

«Најоштрије осуђујем третман којем је, самовољом покрајинске полиције и правосуђа, изложена група грађана Србије и Русије, приведена у близини административне линије приликом посете Косову и Метохији», истакао је Ђурић, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је подсетио да је овој групи одређена мера задржавања од 48 часова, а њихово ослобађање се намерно одлаже под изговором да суд има превише посла да би се бавио њиховим случајем.

Канцеларија за Косово и Метохију, посредством официра за везу и у сарадњи са руском дипломатско-конзуларном мрежом, пружила је приведенима сву неопходну правну помоћ.

Полиција самопроглашеног Косова ухапсила је јуче групу од 11 особа српске и руске националности код Подујева, тврдећи да су на недозвољеном мјесту прешли административну линију.

Ова група је ухапшена у селима Секирача и Медреговац, на самој административној линији са косовске стране.

Петоро Срба и шесторо Руса, старости између 15 и 48 година, били су у два аутомобила са српским таблицама, а данас им је одређен истражни притвор.

Тагови: ; ; ; ;