Министар одбране Александар Вулин посетио је данас привредно друштво ХК „Крушик“ у Ваљеву. Том приликом, министар одбране састао се са генералним директором Младеном Петковићем и руководством те фабрике одбрамбене индустрије, као и са представницима синдиката, након чега су обишли погон механичке обраде „Упаљачница“.

Руководство „Крушика“ информисало је министра Вулина о стању, постигнутим резултатима пословања, степену реализације инвестиција које су започете, плановима за будућност, као и о предузетим мерама које се тичу безбедности запослених који обављају производне процесе.

Министар Вулин је нагласио да ове године, одбрамбена индустрија Србије, заједно са СДПР-ом уговорила је 754 милиона долара и то је значајно повећање у односу на раније године од читавих 20 процената.

«Очекујемо да ће наменска индустрија Србије наставити тако да се понаша, наставити да производи, наставити да ради, и баш примером „Крушика“ показати да је могуће обновити оно што је било уништено, да је могуће од сопствених средстава проширити производњу, запослити раднике, пристојно платити раднике, и у исто време конкурисати на светском тржишту. Одбрамбена индустрија Србије показује да је то могуће, а Влада Републике Србије ће наставити политику прошлог председника Владе господина Вучића да интензивно улаже управо у одбрамбену индустрију Србије. То јесте наша шанса, то јесте наш простор, то је наша могућност да одговоримо на потребе светског тржишта и да на тај начин остваримо значајно веће новчане приходе», истакао је министар Вулин додајући да је у овом тренутку важно нагласити да је сада прилика да улажемо.

Према његовим речима, чињеница је да је светско тржиште у овом тренутку врло расположено према нашем производном програму, а колико ће то дуго бити, нико са сигурношћу не може да каже.

«На нама је да сада користимо ову прилику када одбрамбена индустрија Србије, заиста, на светском тржишту има велики простор за своје производе и да вишак вредности, вишак новца који зарађујемо, поново уложимо у одбрамбену индустрију да би била спремна за неке будуће догађаје, неке будуће промене», закључио је министар Вулин.

Директор Младен Петковић истакао је да „Крушик“ тренутно има 2.640 запослених, међу којима су и млади инжињери, и тренутно је најбројнија фабрика када је реч о броју запослених у одбрамбеној индустрији Србије.

«Од 2014. године, па до данас, запослили смо 1.500 нових радника како би све уговорене обавезе испоштовали у роковима који су предвиђени уговорима. Тренутно имамо уговорених послова за 276 милиона долара и имамо упослене капацитете за целу 2017, 2018. и 2019. годину. Како сада ствари стоје, „Крушик“ ће ове године оборити историјски рекорд када је реч о обиму производње и извозу, а по обиму извоза премашити за око 80 милиона долара – нагласио је Петковић.

МО Србије

Тагови: ; ;