Генерални секретар УН Антонио Гутерес оценио је да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима Унмика и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

Гутересов извештај биће разматран на седници СБ УН 16. августа.

«Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима», навео је Гутерес.

Период обухваћен извештајем обележен је ограниченим напретком у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, оцењује генерални секретар УН уз подсећање да је висока представница Федерика Могерини одржала неформалан састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија у Бриселу.

Он, међутим, додаје да су 1. маја у складу са договором о телекомуникацијама два српска оператера мобилне телефоније, ВИП и Теленор, обуставила рад на Косову, а да је компанија «Телеком Србија» добила дозволу за услуге фиксне и мобилне телефоније.

Осврћући се на намеру Приштине да постане члан Интерпола, Гутерес наводи да је извршни комитет Интерпола укључио пријаву Косова за чланство у тој организацији на провизорну агенду 86. седнице Генералне скупштине предвиђену за септембар.

Скупштина ће одлучити о томе да ли ће се прихватити провизорна агенда и гласати о пријави, наводи се у извештају.

У претходна три месеца Унмик је наставио да врши улогу посредника између косовских власти и Интерпола, а у извештају се констатује да су косовске институције у потпуности поштовале договорене процедуре.

У том периоду, Унмик је добио 28 захтева за издавање међународних потерница и објављено је 13 потерница.

Почетак периода обухваћеног извештајем обележен је инцидентима ратоборне и запаљиве реторике, навео је Гутерес и позвао политичке лидере на Косову и у региону да се уздрже од изјава и акција које потпирују етнички национализам и несугласице.

«Охрабрујем нове владе у Београду и Приштини да пруже подстицај за конструктивно ангажовање како би се решила нерешена питања у позитивној атмосфери», навео је Гутерес у извештају објављеном на сајту УН.

Према његовим речима, оперативна спремност Специјалног суда (за злочине на Косову) је позитиван развој догађаја за правду и помирење, а од кључног је значаја да све стране у потпуности сарађују са том институцијом и да њен ефикасан рад не буде ометан.

Гутерес је похвалио напоре косовских институција, локалних и међународних посматрача, припадника обезбеђења и бирача у циљу успешног спровођења превремених парламентарних избора на Косову.

«Позивам оне који ће формирати нову косовску владу да владају одговорно, а будућу опозицију да ради конструктивно на промовисању транспарентности и одговорности», наводи се у извештају.

Владавина права и његова непристрасна примена представља камен темељац у основи сваког демократског друштва, истиче генерални секретар УН.

Гутерес је поздравио заједничку акцију Унмика и Канцеларије високог комесара за људска права у циљу подизања свести о несталим лицима и помагања решавању тих питања.

Тагови: ; ; ;