Из Зете извучена 31 топовска граната и две авио-бомбе (ФОТО)

Рониоци црногорског Директората за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова извукли су 31 топовску гранату и две авио-бомбе из реке Зете.

Реч је о топовским гранатама и бомбама из Другог светског рата које су концентрисане на површини од око 50 до 100 квадратних метара, саопштено је данас, а преноси црногорски портал CDM.

„Због саме конфигурације терена и састава речног дна, муља, врло је тешко извадити већи број јер се приликом подизња граната диже и велики муљ, тако да је видљивост практично нула“, објаснили су у Директорату и додали да се уклањање преосталих средстава очекује на јесен, када река буде бистрија.

Према проценама, у том делу има још око 200 до 300 комада различитих топовских граната, авионских бомби, ручних бомби.

Шеф Одсека за неексплодирана и убојита средства у Директорату за ванредне ситуације Милован Јоксимовић указао је да се повољни услови за уклањање очекују након прве јаче кише у септембру, када сав муљ оде низводно, а дно реке остане кристално чисто.

„Према информцијама мештана, била је велика концентрација Немаца у Другом светском рату. Приликом њиховог повлачења, партизанске трупе су им прекратиле одступницу и они су услед повлачења сав свој терет оставили у непосредној близини Врањских њива где су покушали да их униште. Наравно, велики део тих средстава није уништен и онда је локално становништво по наредби тадашњих власти вршило прикупљање и бацање тих истих средстава у реку Зету“, рекао је Јоксимовић.

Према његовим речима, лети, када је ниво река прилично низак, лако се могу приметити та средства.

„Ова средства несу коришћена у борби већ су била у складиштима, међутим грађани не би требало да имају контакта са њима јер се у одређеним условима могу активирати. Ово што смо данас извукли привремено ћемо склонити у складиште, а онда уништити по процедури“, рекао је Јоксимовић.

 

Извор: Танјуг