На завршетку дводневног Народног сабора у Горњем Заостру код Берана, «црногорској Равној гори», усвојена је Декларација о помирењу и подизању споменика четничком команданту Павлу Ђуришићу.

— Захтевамо од Скупштине, Владе Црне Горе и осталих државних органа Црне Горе да прихвате нашу руку помирења и да Влада Душка Марковића дозволи подизање споменика команданту, вођи наших предака, војводи Павлу Ђуришићу страдалом од усташа у Другом светском рату — део је Декларације, којом се тврди да се до данашњих дана ствара лажна слика о многим догађајима Другог светског рата, као и о устанку у јулу 1941. године у Црној Гори.

— Устанак 13. јула 1941. године и није избио из «револуционарно-класних» побуда, већ је то био општенародни бунт против намере Италије да Црну Гору одвоји од осталих делова српскога народа уз помоћ црногорских сепаратиста — тврди се у Декларацији.

Аргумент, према речима председника Општине Беране, за подизање споменика је и то што је Црна Гора чланица НАТО, а у САД је одавно подигнут споменик Павлу Ђуришићу.

ВЕЋ РУШЕН
Организатори Сабора су 2013. године у Горњем Заостру подигли спомен-комплекс и постамент за споменик Ђуришићу, али су им припадници САЈ у два наврата рушили постоље, по наредби Министарства културе.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ;