Спорни Правилник хрватског Министарства пољопривреде о повећању такси за фитосанитарну контролу воћа и поврћа увезеног из „трећих земаља”, биће повучен у петак, јавила је данас телевизија РТЛ, позивајући се на незваничне изворе.

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих.

Спорни правилник изазвао је прави трговински рат између Хрватске и земаља у региону које нису чланице Европске уније.

Хрватски премијер Андреј Пленковић наложио је у уторак министру пољопривреде Томиславу Толушићу да до краја недеље пронађе решење проблема са суседним земљама у вези са повећаним таксама за увоз воћа и поврћа.

Пленковић сматра да су накнаде које је одредило ресорно министарство превисоке, и да их треба смањити.

На тај проблем реаговало и Хрватско удружење пољопривредника, које сматра да је правилник добар, али да је његова примена „лоше комуницирана” са суседима.

Они се истовремено залажу за строжу контролу производа из држава ЕУ. „Ви имате данас увоз воћа и поврћа из Пољске, које је 10 пута неквалитетније од нашег и које неки повртари називају ђубретом. Имате месо из Румуније и Мађарске, које је неквалитетно и које се такође увози у Хрватску. Имамо увоз јаја и пример Холандије, где су јаја по правилу отрована”, изјавио је Тихомир Јаић из тог удружења, пренео је ХРТ.

Србија је на потез Загреба одговорила појачаним мерама контроле над робом биљног и животињског порекла чије је порекло или земља отпреме Хрватска.

 

Танјуг

Тагови: ; ;