Случај ухапшеног опозиционог новинара Василија Муравицког из Житомира који је ухапшен због издаје претвара се у притисак на остале неугодне новинаре. Како преноси Политнавигатор Суд је већ издао налог СБУ за претресом колега Муравицког.

Одлуку да се покрене поступак против једног од колега Муравицког, чија писма у сандучету је пронашла СБУ донео је истражни судија Краљевског регионалног суда у Житомиру на захтев истражитеља СБУ Веселовског.

Кривица колеге Муравицког је у томе што је он наводно добио пошту од Муравицког која се састоји од припремљених текстова у којима се наводно Украјина помиње у негативном контексту.

У одлуци Суда наводи се да СБУ може да врши претрес станова колега Муравицког у року од 30 дана од дана доношења одлуке.

У судским документима против Муравицког наводи се да је он наводно од 2014 до 2017 године износио негативне ставове о актуелној украјинској политици и украјинској војсци као и подржавао промену територијалног интегритета оправдавајући одвајање Крима од Украјине, као и стварање ДНР и ЛНР, и подржавајући идеју да се поједини делови Украјине припоје Пољској и Румунији.

Тагови: ; ;