Број миграната који покушавају да преко Шпаније уђу у Европу у значајном је порасту протеклих месеци, а неки експерти сматрају да би та земља могла да претекне Грчку по броју новопридошлица који су ове године тамо допловили бродом.

 

О томе сведоче два најновија инцидента која су се догодила ове недеље, при чему су се купачи на плажи на југу Шпаније запањили када су угледали 30 до 40 мушкараца у одећи како прилазе обали у гуменом чамцу и седају на песак, преноси данас АП.

Већ сутрадан је још око 700 миграната из Африке неуспешно покушало да пређе гранични прелаз између Марока и Сеуте, мале шпанске енклаве на северозападном врху Африке.

Међународна организација за миграције (ИОМ) саопштила је да је 8.385 миграната дошло до Шпаније преко мора од почетка године, што је више него двоструко више у поређењу са подацима у истом периоду прошле године.

У Грчкој је, у међувремену, забележено нешто више од 12.000 миграната који су од почетка године тамо стигли морским путем, што је знатно мање у поређењу са 160.000 миграната колико их је тамо стигло у истом периоду 2016.

Ако у Шпанију и даље месечно у просеку било пристизало између 1.500 и 2.000 миграната, прилично је извесно да ће она претећи Грчку по броју миграната, закључује портпарол ИОМ Џоел Милман.

Тагови: ;