Протекла, 2016. година, била је најтоплија у историји, а глобалне временске прилике обиљежили су екстреми, високе температуре, највиши ниво мора и најмања количина леда на Артику и Антарктику, наводи се у годишњем извештају америчке Националне океанске и атмосферске администрације (НОАА).

 

 

Стручњаци упозоравају да је вријеме у 2016. години било «веома екстремно и да има разлога за бригу», додајући да је то јасан показатељ климатских промена које су изазвали људи.

Климатски феномен Ел Нињо мијења време широм света и имао је велики утицај на прошлогодишње климатске услове, наводи се у извјештају.

«Прошла година ће заувијек остати уписана у мом мозгу као година када смо прешли нови праг климатских промјена који баца мрачан поглед на нашу будућност», рекао је амерички научник за праћење климатских промјена Ким Коб, један од 450 стручњака широм света који су учествовали у састављању годишњег извјештаја НОАА, на 299 страна, објављеног у Bulletin of the American Meteorological Society.

Научници су испитали десетне кључних фактора за мерење климатских промена и дошли су неохрабрујућих резултата.

Прошле године је осмина земљишта на Земљи била изложена јакој суши, јачој него обично и 2016. се може сматрати најгором годином по том питању, наводи се у извештају.

Екстремни временски услови забележени су у свим деловима света. Таласи високих температура погађали су готово све земље, нарочито Индију, а велике врућине изазивале су велике шумске пожаре у Канади.

Стручњаци показују да је ниво мора порастао шесту годину за редом за 3,4 милиметара.

У 2016. је забележено 93 тропска циклона широм планете, што је 13 одсто више од нормале, укључујући и ураган Метју на Хаитију у којем је погинуло око 1.000 људи.

Ледена површина на Гренланду изгубила је у протеклој години 341 милијарду тона леда (од 2002. године 4,4 билиона тона), а глечери су потонули у просјеку за око један метар.

Тагови: ;