Врховни суд Хрватске укинуо је првостепено решење којим је суд у Дубровнику одобрио изручење Србији албанског држављанина Исмаила Морине, који је на утакмици репрезентација Србија — Албанија у Београду пустио дрон са заставом «Велике Албаније», и наложио поновно одлучивање.

Према овој одлуци Морина остаје у притвору, до новог решења поводом молбе Србије за његово изручење.

У саопштењу Врховног суда Хрватске се прецизира да је ова одлука донета на јучерашњој седници одржаној поводом жалбе Морининог браниоца, али да је решење укинуто по служеној дужности због битних повреда одредби хрватског Закона о кривичном поступку.

ВСХ сматра да није јасно за које је дело Србији изручење одобрено, те да због те неразумљивости не може да се испита испуњеност низа услова за изручење.

Тај суд је нижестепеном суду у Дубровнику, где се Морина налази у притвору од хапшења по потерници Србије, наложио да отклони све процесне недостатке и донесе нову одлуку.

Жалбу Морининог браниоца није ни разматрао, јер је решење укинуо по службеној дужности.

Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске расне и националне мржње.

Против њега је у току истрага Вишег тужилаштва у Београду.

Његов дубровачки бранилац је недавно поднео хрватској полицији и европским институцијама Захтев за међународну правну заштиту како би спречио изручење трећој држави.

Тагови: ; ; ;