Европска комисија сазваће ванредни састанак министара са самом једном темом разговора — кокошија јаја загађена инсектицидом — у покушају да оконча «оптуживања и омаловажавања» због великог прехрамбеног скандала — најавио је данас Витенис Андриукајитис, комесар ЕК за здравство.

 

Неопходно је, додао је он, да Холандија, Белгија и Немачка престану с разменом оптужби о томе ко је одговоран за изазивање панике због тога што је у јајима нађен фипронил, хемикалија која може да буде штетна за људе.

» Наш заједнички задатак и приоритети су стављање ситуације под контролу, прикупљање информација, фокусирање на анализу и извлачење поуке како бисмо побољшали систем и спречили криминалне активности» — рекао је Андриукајитис.

Откако је у јавности избила «фипронил афера», контаминирана јаја пронађена су у најмање 15 земаља ЕУ, Кини и Швајцарској. Милиони јаја и производа на бази јаја повучени су минулих дана с полица супермаркета широм Европе, а у Холандији прети уништење на стотине хиљада кокошака. После Белгије, Немачке, Швајцарске, Француске, Велике Британије, Шведске и Холандије, загађена јаја су откривена у Румунији, Данској, Словачкој и Хрватској.

 

Данска је пријавила да је на њеној територији продато 20 тона загађених јаја увезених од белгијских добављача. И са хрватског тржишта се повлаче јаја холандског произвођача «Екоплаза», које је на тржиште ставила «Биовега». Холандска полиција ухапсила је данас двојицу осумњичених директора домаће компаније «Чикенфренд», у оквиру истраге о нелегалном коришћењу потенцијално штетног инсектицида у живинарској индустрији.

Контрола намирница у покрајини Горња Аустрија потврдила је да су се и у Аустрији нашла јаја која би могла да буду контаминирана фипронилом. Два продавца на велико продавала су аустријским угоститељима кувана јаја из Холандије. Реч је о јајима која носе број за који је Немачка издала упозорење. Процењује се да је у Аустрији продато више стотина килограма куваних јаја, која би могла садржати фипронил. Пресна јаја у супермаркетима, у овој земљи нису сумњива.

Тагови: ;