Надлежни органи треба да упознају грађане Црне Горе шта је „касапин из Рачка“ Вилијам Вокер тражио у Гусињу и Плаву. Oвај вјесник рата и несреће је, према информацијама до којих је дошла наша редакција, почетком августа пар дана боравио у Гусињу, Плаву и Вусањима, а на ком задатку је био лако је процијенити из његовог досадашњег ангажмана.

 

Вокер је међународној јавности познат као припадник политичког крила албанске мафије, са конкретним организационим задацима, чији је крајњи резултат рат и крвопролиће, зато би надлежни требали да саопште са којим циљем је поменути „касапин из Рачка“ боравио у Црној Гори и да ли су безбједносне службе регистровале његов долазак и рад на терену.

Подсјетимо, Вокер је био креатор случаја Рачак, који је послужио као окидач и изговор за НАТО бомбардовање СР Југославије. Финска форензичарка Хелена Ранта касније је свједочила да је радила по његовим упуствима и притиском.

Ранта је у својој биографији описала да јој је Вокер замјерао да у извештају није користила довољно „убједљив језик“, којим би описала овај наводни злочин Срба.

Она је праве наводе са обдукције доставила Хашком трибуналу, у којима је изразила сумњу у број испаљених метака, као и колико је њих заиста било смртоносно. Ранта је пред камерама показала оригинални извјештај из Рачка према коме је закључено да тијела припадају борцима ОВК, а не албанским цивилима.

„Сви знамо шта је говорио Вилијам Вокер. Он и данас говори да је то био масакр и да иза њега стоје Срби. А ја то никада нисам рекла. Никада нисам ни указала ко су били извршиоци,“ казала је Ранта у интервјуу за њемачки лист „Берлинер цајтунг“ 2004.

Вокер данас има преко 80 година један је од ријетких свјетских званичника који се противио оснивању Суда за злочине ОВК. Носилац је високог косовског одликовања и почасни је грађанин Албаније. Са друге стране, српске дипломате добиле су прецизне инструкције да на сваком мјесту и у свим контактима у међународној арени саговорнике упознају са скандалозном улогом Вокера у бомбардовању Југославије.

Ових дана Вокер промовише у Приштини предлог „Велике Албаније“. Знајући његову улогу у злочину против српског народа који и даље траје, надлежни органи Црне Горе би морали дати јасне информације јавности шта је он радио ових дана на сјеверу наше државе.

 

 

ИН4С

Тагови: