Шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Немачке (СПД) Томас Оперман одбацио је постављени циљ НАТО о трошењу два одсто бруто домаћег производа (БДП) на одбрану и заложио се за стратешко инвестирање у немачку војску.

«Ми сматрамо да је то погрешан пут и уз СПД у влади тога неће бити» — рекао је Оперман у интервјуу за Рајнише пост, преноси «Политико».

Он је позвао на веће улагање у немачку војску Бундесвер уместо поштовања, како је рекао, арбитрарно постављеног циља потрошње.

«Издаци за одбрану ће бити повећани, али не на основу ирелевантне логике квота, већ на основу разумљиве безбедносне логике«,навео је Оперман.

У новом програмском документу, који ће Оперман данас представити у Берлину, СПД ће се заложити за веће учешће парламента у развоју немачке војске, наводи Рајнише пост.

Немачка министарка одбране Урсула фон дер Лејен бранила је у понедељак обавезу трошења два одсто БДП-а на одбрану, коју су чланице НАТО прихватиле 2006, наводећи да је у најбољем интересу Европе да Берлин одржи реч о достизању тог циља НАТО.

Она је рекла да је реторика СПД део «потпуно хаотичне изборне кампање».

Foto: Reuters, Ursula fon der Lajen

Оперман и лидер СПД Мартин Шулц објавили су заједнички текст у недељу у којем су оштро критиковали Фон дер Лејен због обећања да ће повећати потрошњу на одбрану како би Немачка достигла циљ НАТО до 2024. године, наводи «Политико».

Шулц и Оперман су у том тексту навели да би то захтевало готово двоструко повећање трошкова који сада износе 37 милијарди евра, чиме би немачка војска постала највећа у Европи, и да је то лоша идеја «због прошлости» те земље.

Они су сугерисали да би, уместо тежње ка постављеном циљу потрошње НАТО-а, требало ићи ка стварању јединствене европске војске.

Паламентарни избори у Немачкој биће одржани 24. септембра, а према анкетама, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) немачке канцелрке Ангеле Меркел има двоцифрену предност у односу на СПД.

Бета/Ројтерс

Тагови: ; ; ;