Острво Гуам у Пацифику у центру је пажње претходних дана. Мало острво која насељава тек 160.000 становника у паници је да би могло бити поприште сукоба две нуклеарне силе — САД и Северне Кореје.

Због чега је Гуам тако битан за обе стране?

Гума је од 1898. године америчка територија, и то је само по себи довољан мотив за напад Ким Џонг Уна, али не и једини.

Гуам је најближе америчко тло Северној Кореји, удаљено око 3.000 километара, а удар би била чиста демонстрација силе, провокација Пјонгјанга, али и доказ да је нуклаерно наоружање те земље у константном успону.

Пре неколико дана, «Вашингтон пост» објавио је да је Северна Кореја направила минијатурну нуклеарну бојеву главу, која може да стане у ракету, а да укупно у тој земљи има око 60 нуклеарних уређаја.

Друга јако битна ствар за Пјонгјанг је америчка војна база на Гуаму опремљена системом ТХААД (Терминал Хигх Алтитуде Ареа Дефенсе) који може да пресретне ракете и у којој се налази амерички бомбрадери Б-52 који имају могућности и да носе бојеве главе, мкао и 7.000 војника.

Власти Северне Кореје представиле су детаљан план за лансирање балистичких ракета у воде око америчког острва Гуам у Пацифику.

америчка база на острву Гуам

План, који подразумева да балистичке ракете ударе у воду на 30 или 40 километара од Гуама, биће следеће недеље представљен лидеру Северне Кореје Ким Џонг Уну, који ће потом донети одлуку о даљим корацима.

Јапан и Јужна Кореја обећали су снажну реакцију, уколико Пјонгјанг настави са тим планом, а такав потез готово сигурно приморао САД да пресретну ракете, што би могло да доведе до даље ескалације насиља.

Становници: Страхујемо да Вашингтон не зна миран излаз из овога

Становници Гуама, који иначе немају право гласа на изборима у САД, али јесу Американци по рођењу, у страху су од могућих сукоба.

«Плашимо се. Морамо да се спремимо, ако се нешто догоди и да се молимо Богу да се не деси. Сви су у паници јер је у питању сила која је јача од нас» , рекла је Дејзи Мендиола (56) листу «Тајмс».

Грађани овог усамљеног острвцета страхују да актуелна америчка администрације неће моћи да пронађе миран излаз из кризе која се сваки дан захуктава.

«Тајм» преноси речи локалног адвоката Тод Томпсона који каже да на раније претње, а било их је, углавном није реаговао, јер је веровао да ће «хладне главе у Вашингтону решити проблем». Сада више није сигуран.

Ипак, како кажу становници овог острва, «још никога нису видели да се пакује и одлази или гомила залихе хране».

Блиц /Гардијан

Тагови: ; ; ;