Хрватски Врховни суд наложио је суду у Дубровнику да поново размотри ослуку о изручењу Исмаила Морине Србији, месец дана пошто је првостепени суд одлучио да осумњиченог за управљање дроном на мечу Србија – Албанија изручи српским властима. Морина, у међувремену, затражио политички азил у Хрватско, пише РТС.

Одлуком хрватског Врховног суда да одлучивање о изручењу Исмаила Морине врати првостепеном суду, изручење навијача репрезентације Албаније одложено је на неодређено време.

«Веће Врховног суда Републике Хрватске на седници одржаној 10. августа донело је решење којим је, поводом жалбе изрученика Исмаила Морине, по службеној дужности укинуло побијано решење и предмет је упућен првостепеном суду на поновно одлучивање», наводи се у одлуци Врховног суда Хрватске.

Одлука хрватског Врховног суда уследила је два дана пошто је Албанија затражила од Загреба да не изручује Морину Србији, тврдећи да су оптужбе против њега «политичке», као и да би му живот, у случају екстрадиције, био угрожен.

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија – Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа «Етничке Албаније», што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

«Сматрамо да постоји основа да се Исмаил Морина не изручи Србији», написао је Барди, наглашавајући да у оптужници против Морине «постоји довољно елемената како би се тај документ оценио као политички».

«Уверени смо да би живот Исмаила Морине био угрожен уколико би био изручен Србији», наводи се у писму албанског министра правде.

Албанска полиција је седмог октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја.

Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да «интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији».

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;