Милитанти терористичке организације ИСИЛ закључили су фиктивни договор са трговинском онлајн-платформом „Ибеј“ за финансирање своје криминалне делатности у САД, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на тајне документе ФБИ.

Новчана средства је добијао извесни Мухамед Елшинави, који је 2016. године ухапшен у Мериленду под сумњом да је помагао ИСИЛ-у. Он је на „Ибеју“ нудио штампаче на продају, док су његови помагачи били „купци“ и уплаћивали су новац „продавцу“ преко платног система Пејпал. Према подацима ФБИ, та средства су била планирана за „финансирање терористичких напада“ или, како сведочи сам Елшинави, за „оперативне циљеве“ групе на територији САД.

Лист наводи да се таква шема користи и у другим државама. У документима са којих је недавно ФБИ скинуо ознаку тајности и који су представљени Федералном суду у Балтимору, у држави Мериленду, пише да је Елшинави био део глобалне терористичке мреже који се простире од Велике Британије до Бангладеша. Сви чланови те мреже којом је управљао Сифул Суџен користили су сличне шеме за финансирање ИСИЛ-а, наводи лист.

Центар мреже је била фирма у сфери компјутерских технологија коју је Суџен регистровао у Великој Британији и која је имала филијалу у Бангладешу и Турској. Већина чланова мреже за финансирања тероризма је ухапшена или убијена у координираној операцији западних специјалних служби у децембру 2015. године. Суџен је тада ликвидиран у нападу дрона.

Компанија „Ибеј“ је саопштила да је сарађује са полицијом у истрази о коришћењу њеног сајта за финансирање тероризма.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;