Црно тржиште за дизел и бензин веома брзо се проширило Сједињеним Америчким Државама, уз организоване криминалне групе које се служе преварама с кредитним картицама и извлачењем горива у вредности више вилиона долара пребацивањем с бензинске пумпе у резервоар сакривен у пикап возилу или комбију, наводи агенција АП

Крађа горива мање је ризична од продаје дроге или сличних нелегалних радњи, а криминалци могу да добију 1.000 или више долара дневно препродајом украденог горива на градилиштима или камионџијама који желе да смање трошкове, казали су истражитељи и стручњаци.

«То је прилично осионо»  рекао је Овен Девит, чија компанија «Кноњ Цонтрол» са седиштем у Тексасу помаже бензинским пумпама у циљу спречавања крађе горива.

Он је рекао да је та криминална радња у САД узела највише маха у Калифорнији и на Флориди, а да је Тексас на трећем месту.

Црно тржиште дизела постало је «велики бизнис» када су «скимери» кредитних картица постали учесталији око 2006. године, рекао је Девит.

Лопови инсталирају уређаје «скимер» на бензинске пумпе и на тај начин се бележе информације о картицама док купци купују гориво. Проблем је све већи пошто ти уређаји постају софистициранији.

Међу разлозима због којих се црно тржиште горива брзо развило је то што су крадљивци најпре узимали мање новца, па нису били приоритет тужиоцима, наводи АП.

Крадљивци су привукли пажњу федералних власти широм САД пошто су постали организованији.

Федерални агент Стив Скаринс је рекао да су Мајами, Лос Анђелес и Лас Вегас кључне тачке и да ти градови заједно бележе око 20 милиона галона годишње украденог дизел горива.

Он је додао да криминална група која најмање зарађује на тај начин добија пет милиона долара годишње, а да има група које узимају 20 или више милиона долара.

 

Осим економског питања, постоји забринутост и за безбедност, и постоје начини да се осујете планови тих крадљиваца, међутим то је «скупа трка», рекли су стручњаци.

Комби једног мушкарца осуђеног због крађе горива експлодирао је 2014. године у Мајамију, док је пунио скривени резервоар.

Бета

 

 

Тагови: ; ;