Балканска рута, која је проглашена затвореном, и даље је најчешће коришћени пут миграната ка Европи, тврди данас бечки дневник „Стандард“.

Према листу, најновији подаци о тражиоцима азила потврђује да балканску руту и даље користе мигранти.

На границама аустријске покрајине Штајерска, на којима је 2015.највећи део избеглица покушао да уђе у Аустрију, полиција и даље има свакодневни долазак миграната.

„Они долазе сами, пешице или аутомобилима кријумчара. Ради се пре свега о избеглицама из Авганистана“, рекао је портпарол полиције Фриц Грундниг.

У првој половини ове године полиција је зауставила око 16.000 особа које су илегално ушле у земљу, од којих је 12.000 поднело захтев за азил, указује Министарство унутрашњих послова.

У поређењу са првих шест месеци 2015., године када је забележен највећи број избеглица, то је трећина тадашњег броја поднетих захтева.

Наводе и да је већи број до Аустрије путовао преко балканске руте, више него што долази преко медитеранске руте.

Преко границе на Бренеру, из Италије, у Аустрији је у првој половини ове године ушло 4.000 избеглица.

Само у Бечу у првих шест месеци забележено је 3.000 нових избеглица, при чему је већина дошла преко балканске руте.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц, није желео да се изјасни о бројкама, али указује да потпуно затварање балканске руте „наравно“није могуће и додаје да наравно и даље појединачно избеглице долазе прекоте старе руте.

Велики талас, како је подвукао, је заустављен.

„У марту 2016.је прекинут „државни транспорт“ избеглица у правсу севера. Али то не значи да нико није кренуо том рутом. Потпуно обустављање није још нигде могло да се постигне“, истиче портпарол Министарства унутрашњих послова Карл-Хајнц Грундбек.

Немачки „Ханделсблат“ је, пре пар дана, објабвио извештај Министарства унутрашњих послова Немачке, према којем је у првих шест месеци регистровано у тој земљи око 90.400 тражиоца азила.

Већина њих је дошло преко балканске руте, која је, како констатује лист, требало да буде затворена.

Грундбек с тим у вези указује да би требало бити опрезан када је реч о тврдњи којом рутом су дошле избеглице.

„Знамо да постоје две главне руте — балканска и медитеранска — али и да постоји и ван њих много индивидуалних путева које људи користе како би доспели до земаља у која желе да путују“, објаснио је он, наводећи да се и заобилази Аустрија.

Почетком ове недеље је министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка наложио појачане контроле граница, али и пограничног појаса.

Великим акцијама контроле, уз помоћ и припадника војске, жели се смањити илегална миграција.

До појачаних контрола, како је објашњено, је дошло зато што је у последње време ухваћено већи број великих група илегалних миграната.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;