Администрација америчког председника Доналда Трампа месецима је «тихо ангажована на дипломатији са Северном Корејом» и њени представници су имали контакте са Американцима затвореним у тој комунистичкој земљи, сазнаје данас агенција АП.

Познато је од раније да су те две земље у јуну водиле разговоре о ослобађању једног америког студента. Међутим, до сада се није знало да ли су ти контакти настављени и да ли се односе и на друге америчке затворенике у Северној Кореји.

Позивајући се на изворе упознате са тим питањем, АП је пренео да контакти између две стране нису до сада утицали на смиривање тензија изазваних нуклеарним и балистичким пробама Северне Кореје које изазивају бојазан од војног сукоба.

Исти извори су рекли да би ти «изакулисни контакти» могли да буду основа за озбиљније преговоре укључујучи и нуклеарно оружје, уколико би Трамп и лидер Северне Кореј Ким Џонг-ун прекинули с ратном реториком и подржали дијалог.

«Контакти се редовно одржавају између америчког изасланика за Северну Кореју Џозефа Јуна и севернокорејског дипломате у УН Пак Сонг-ила», навела је америчка агенција.

Званичници тај контакт зову «њујоршки канал».

Јун је једини амерички дипломата у контакту с неким дипломатом из Северне Кореје. Тај канал служи за размену порука и омогућава преношење информација између две земље.

После Трампове изјаве да Пјонгјангу обећава «ватру и бес», шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон је изразио вољу за преговоре али под условом да Пјонгјанг обустави ракетне пробе које потенцијално могу да погоде америчко тло.

Тилерсон је чак наговестио присуство тихе дипломатије која је у току.

«Имамо и друге начине комуникације које су отворене за њих. Сигурно ће то доћи до њих ако имају жељу да разговорају», рекао је амерички државни секретар недавно у Манили.

Стејт департмент није коментарисао вест о тихој дипломатија Јуна, као ни Бела кућа.

Дипломатски извори Северне Кореје у УН потврдили су само да се пре два месеца користио дипломатски канал због ослобађања америчког студента Отоа Ворбијера.

Бета

 

Тагови: ; ;