Становници Гуама, америчке територије на Пацифику којој Пјонгјанг прети ракетним нападом, за севернокорејског лидера Ким Џонг-уна кажу да је „луд као тајфун”, али да, ипак, није толико страшан.

Ракетне претње су ударна тема штампе (Фото Ројтерс)

Док надбискуп ове претежно католичке теторије позива свештенике да се моле за мир и да се спреме за мирно окупљање у престоници Хагатњи, становници на улицама не делују узнемирено, а главна брига им је — приближавање сезоне тајфуна, преноси АФП.

Поморски део базе САД (Фото Ројтерс)

„Да будем искрена, више ме брину последице тајфуна него било какви пројектили које Ким Џонг-ун каже да ће лансирати на Гуам”, каже Џенис Фурукава (58). И Роландо Зепеда (57), наставник по професији, каже да нема никакве ванредне планове уочи најављеног севернокорејског напада.

„Али зато увек брзо реагујем и затворим све прозоре када ступе на снагу упозорења на тајфун и цунами”, истиче он, додајући да је „Ким Џонг-ун луд као тајфун”, али да га тајфуни више плаше јер су, каже, „реална претња”.

Ваздухопловни део базе САД (Фото Ројтерс)

Северна Кореја је, након што јој је амерички председник Доналд Трамп запретио да ће наићи на „огањ и гнев”, поручила је да је питање дана када ће лансирати ракете у правцу Гуама, где се налазе две велике америчке војне базе и где је стационирано више од 6.000 чланова војног особља САД.

Трамп је, у међувремену, обећао да ће заштити то острво у западном делу Пацифика и гувернера Гуама Едија Калва данас уверио да „снаге САД остају спремне да осигурају безбедност становништва Гуама, заједно са остатком Америке”.

Плаже су пуне безбрижних купача (Фото Ројтерс)

Северна Кореја је нападом на Гуам претила и 2013, што је Калва навело да умањи значај најновије потенцијалне кризе и, уместо тога, подсети 162.000 становника да би требало да се припреме за неизбежан тајфун.

Ако Северна Кореја изведе ракетни напад, јавност ће бити одмах упозорена и има 14 минута да реагује, саопштила је острвска Служба за унутрашњу безбедност, која је објавила смернице на свом сајту о томе шта радити у случају нуклеарног напада.

Торпедо као експонат — заоставштина Другог светског рата (Фото Ројтерс)

Између осталог, становници се упозоравају да ће највероватније морати да остану у затвореном простору најмање 24 сата уколико им власти не наложе другачије, и да не смеју да гледају у бљескове ако се задесе на отвореном, већ да треба да легну на земљу и покрију главу.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ; ; ;