Први пут ове године немамо «марш» миграната на мађарску границу, изјавио је данас комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић наводећи да је ситуација на мигрантској рути мирна, те да је тренутно у Центру за азил у Крњачи око 700 људи, у целој Србији их је испод 4.500 миграната и да ће сва деца од септембра кренути у школу.

Одговрајући на питање каква је ситуација када је реч о мигрантској рути, Цуцић је новинарима у Крњачи рекао да одавно није било овако мирно.

«У овом тренутку је негде око 700 људи у Крњачи, у целој Србији испод 4.500. Први пут ове године немамо никакав марш на мађарску границу, отворите хрватску границу и урадите ово и оно. Ти људи су само схватили да ће вероватно доћи ред и на њих да, по плану пријема који Мађари имају, наставе свој пут», каже Цуцић.

Изразио је наду да ће један број њих, који је за сада мали, решити и да остане у Србији.

«У међувремену, сва ова мала деца коју видите ће од септембра бити у целој Србији, у свим центрима бити обухваћена у оквиру обавезног сколовања, као и наша деца, а сви они остали који буду желели да се спреме образовно за оно што их чека или код куће у Авганистану, или у Немачкој, или овде, имаће прилике да наставе своје школовање», рекао је Цуцић.

Цуцић је данас, заједно са градским менаџером Гораном Весићем и естрадном звездом Светланом Ражнатовић, у Центру за азил у Крњачи посетио Фархада Нурија, 10-годишњег дечака из Авганистана који од продаје својих слика помаже лечење Немање Дамчевића.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;