У предвечерје лета туристички радници глагољиво најављују врелу сезону јер је интересовање за црногорске плаже у Европи огромно. Када пак постане јасно да је негде зашкрипало, да промет није према најавама, појединци проговоре истину. Тако је било пре неки дан са Русима.

Председник Одбора за туризам Привредне коморе обавестио је јавност да су током јула руски туроператори увелико отказивали аранжмане за Црну Гору, и да то чине и даље. Такође, промет у великим хотелима у којима је требало да одседну смањен је за чак 30 одсто. Јавно је признато да су агенције са руског, до сада најважнијег тржишта за Црну Гору, послушале своје власти и у широком луку заобишле нашу земљу. Зна се и разлог — политика.

Црна Гора је Русији прво «ударила» санкције придружујући се чланицама ЕУ, потом је без референдума, одлуком крњег парламента ушла у НАТО, Руси су оптужени за такозвани државни удар…

О Русији се на званичним скуповима лоше прича и пише, Црна Гора је на Западу, поручују њени челници, јер дели западне вредности…

Приче с почетка сезоне да ће руски туристи прекрити обалу без обзира на црногорско политичко приближавање (и свакојако удварање до неукуса) Западу, увелико обарају и угоститељи.

Гости Украјинци, али и други из земаља бившег СССР, као и сиромашни Руси који су стигли на јужни Јадран, немају пара. Углавном кажу да воле јужно јадранско плаветнило и црногорску мудру политику. А то је изгледа доста за званичнике. Лето ће брзо проћи, биланси сезоне се могу и мало «штеловати», важно је да Црну Гору сви хвале.

Иако је одавно знано да није добро када те сви хвале. Песма која је била хит деведесетих, сада је извесно измењена: «Прича се, прича, да Руси не долазе».

 

Аутор: Саво Греговић
Извор: Вечерње новости

Тагови: ; ; ;