Нераскидивост српско –руског пријатељства је још једном показана на делу. Синоћ је свечана сала Старог двора била претесна да прими све оне који су желели да присуствују свечаној Академији српско –руског спортског пријатељства.Оне којима је љубав према Русији и православљу усађена у  дубини бића.

Фото Лола Ђорђевић

Већ трећу годину за редом православно спортско друштво Света Србија организује вече српско -руског пријатељства и дружења кроз песме и игре из братске Русије.

Међу уваженим званицама били су  представници града Београда, Амбасаде Руске Федерације, Руског дома, затим Руске и Српске православне цркве, истакнути спортски радници, признати спортисти и учесници Међународног џудо кампа Олимп 2017.

Вече Руско-српског спортског пријатељства

Опубликовано Lola Djordjevic 12 августа 2017 г.

Академију је отворио Миљан Ћеранић директор ПСД Света Србија, које промовише модела рада спортских друштава и клубова у складу са православним начелима.

Из географски далеке, а нама блиске Русије дошао је Евгениј Љвов, тренер џудо клуба Александар Невски из Старог Оскола. Клуб Александар Невски је дао велики број спортиста који су остварили запажене резултате. Најпознатији међу њима а нама такође јако близак због своје љубави према Србији је чувени ММА борац Фјодор Јемељаненко.

Фото Лола Ђорђевић

Академију је отворио Миљан Ћеранић директор ПСД Света Србија, које промовише модела рада спортских друштава и клубова у складу са православним начелима.

Присутне су поздравили прослављена репрезентативка Винка Радовић, председница Православног спортског друштва Света Србија, затим заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић,  као и Евгениј Љвов тренер џудо клуба Александар Невски из Старог Оскола. Господин Љвов је говорио на руском,али је изазвао симпатије публике због  шаљивих коментара на рачун преводиоца. Свој говор, у коме се захвалао на братској љубави и пријатељству два народа  Евгенији је завршио речима  «Лепа Србија»

Фото Лола Ђорђевић

Програм вечери се осдвијао у духу  православног стваралаштва руског и српског народа. На бини су се смењивали  извођачи српских и руских песама који су нам српском и руском језику преносили сву лепоту православља.

Мећу извођачима били су истакнути православни појци Никола Мијовић са групом Родослов, отац Серафим и група Србче, црквени хор Видик, деца ПСД Света Србија и многи други.

На крају вечери су сви извођачи изашли на бину где су заједно са публиком отпевали „Са  Косова зора свиће“.

Фото Лола Ђорђевић

Председница Православног спортског друштва „Света Србија“ Винка Радовић је уручила иконе светог Василија Острошког, која је освештана на моштима тог светитеља заменику града Београда Андрији Младеновићу као и Евгенију Љвову уваженом госту из Русије.

Евгени Љивов је изјавио да ће ова икона красити просторије џудо клуба Александар Невски и такође обећао да ће следеће године на поклон ПСД Света Србија донети икону из манастира који се налази у његовом граду Старом Осколу.

Фото Лола Ђорђевић

Подсетимо, ПСД Света Србија ове године обележава 12 година рада, а јединствено је по томе што је прво у свету понудило и применило дугорочно решење за васпитање младих кроз спорт у складу са вредностима заснованим на православној традицији и вери.

Лола Ђорђевић

Тагови: ;