Претња америчког председника Доналда Трампа војном силом у Венецуели је «акт лудости и крајњег екстремизма», рекао је венецуелански министар одбране Владимир Падрино, док је Бела кућа саопштила да ће Трамп разговарати са председником те земље «тек када поново успостави демократију».

Трамп је јуче изјавио да не одбацује могућност «војне опције» за Венецуелу, као одговор на ескалацију политичке кризе у тој земљи.

«То је акт лудости, акт крајњег екстремизма. Екстремистичка елита је на власти у САД и, искрено, не знам шта се догађа и шта ће се догађати у свету», рекао је Падрино, неколико сати након Трампове изјаве, преноси АФП.

Падрино, који је и начелник Генералштаба оружаних снага Венецуеле, изразио је уверење «као војник, заједно са венецуеланском војском и народом, да ће сви бити у првим редовима бранећи интересе и суверенитет своје вољене Венецуеле».

Истовремено, Бела кућа саопштила је касно синоћ да ће Трамп пристати на разговор са председником Венецуеле Николасом Мадуром «тек када у земљу врати демократију».

У саопштењу се наводи да је Мадуро јуче тражио телефонски разговор с Трампом, чија администрација је увела санкције Мадуру лично и неким његовим савезницима и назвала га диктатором због покушаја сламања опозиције.

Бела кућа напомиње да Трамп, откако је дошао на власт, врши притисак на Мадура да поштује устав своје земље и одржи праведне и слободне изборе, ослободи политичке затворенике и обустави кршења људских права и угњетавање.

«Мадуров режим се оглушио о ове позиве, какви се чују и широм региона и света. Уместо тога, Мадуро је изабрао пут диктатуре», наводи се у саопштењу, и истиче да су САД уз народ Венецуеле пред даљом репресијом Мадуровог режима.

Мадуро се суочава са жестоким критикама широм света због успостављања нове скупштине са широким овлашћењима, која је изнад венецуеланског Конгреса и пуна је Мадурових лојалиста.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;