Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не дели став председавајућег спољнополитичког комитета Европског парламента и известиоца за Србију Дејвида Мекалистера да је владавина права кључна област за напредак Србије на путу ка чланству у Европској унији.

Фото Танјуг/Д. Кујунџић

„Кључно питање је Косово, а друго кључно је однос Србије према Русији, а не владавина права, мада западни политичари то увек ‘извуку’“, рекао је Вучић новинарима у заједничком обраћању после разговора са Мекалистером и указао да, рецимо, нико из ЕУ не пита ко ће, на пример, бити шеф Агенције за борбу против корупције.

Председник Србије је, одговарајући на питање шта га највише брине по питању владавине права, рекао да су кључне области на путу ка ЕУ тичу Косова и Метохије, потом спољне политике и тек потом владавине права, а да га „глава највише боли” по питању односа Београда и Приштине.

„Само Србија има Поглавље 35. Зато је и важан наш интерни дијалог о Косову и Метохији, јер, док нема напретка у односима по том питању, нема напретка на путу ка ЕУ”, рекао је Вучић.

„Нико нас не пита ко ће бити шеф Агенције за борбу против корупције”, приметио је председник , настојећи да илуструје оцену да није владавина права та која се види као кључна за напредак Србије ка ЕУ.

Подсетио је да неке земље чланице ЕУ , нарочито 2007, попут Бугарске и Румуније, нису биле спремније за чланство него што је то сада Србија.

„Али, то је ствар ЕУ”, рекао је и истакао:

„Ја, међутим, не видим други пут за Србију до пута у Европску унију”, закључио је Вучић.

 

(Танјуг/Политика)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;