Одлука сплитских ХОС-оваца и њихових пријатеља да плове Неретвом носећи заставу са нацифашистичким натписом «За дом спремни» – сасвим је уобичајно и законито понашање у Хрватској, оценио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

«Хрватска је држава у којој 27 година траје процес рехабилитације злочиначке НДХ и њених симбола», навео је Линта у писаној изјави.

Подсетио је да је усташки поздрав «За дом спремни» интегрални део грба Удружења добровољаца ХОС-а које је уредно регистровано још 1998. године у Канцеларији за општу управу града Загреба, а 2003. године уписано у Регистар удружења при Министарству управе Хрватске.

«У Хрватској нема политичке воље нити друштвене сагласности да хрватска држава законски јасно дефинише да је усташки поздрав ‘За дом спремни’, под којим је убијено стотине хиљада Срба у НДХ, кривично дело с циљем изазивања и распиривања националне, верске и расне мржње, као и да предвиди високе затворске и новчане казне за појединце и групе који га узвикују, исписују на објектима, носе на заставама или користе на разне друге начине», додао је Линта.

Каже да је главни разлог то да су први хрватски председник Туђман и ХДЗ рехабилитовали усташтво након доласка на власт 1990. године.

Сплитски ХОС-овци и њихови пријатељи јуче су пловили Неретвом носећи заставу са натписом «За дом спремни», због чега је интервенисала и полиција, преноси Индекс.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;