Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да је сиријски Дејр ел Зор, који се и даље налази под блокадом терористичке организације ДАЕШ, кључна тачка на карти Сирије, и да ће његово ослобођење бити одлучујуће у борби против ДАЕШ-а.

Шојгу је саопштио да је за последња два месеца територија под контролом Дамаска увећана два и по пута.

„У тренутку када су се, по налогу председника, појавиле наше Ваздушно-космичке снаге, наши специјалци — једним именом, у току су била два рата. Рат против терориста, и други, грађански рат, између опозиције и власти“, подсетио је он.

„Тада смо почели да се убеђујемо са нашим америчким колегама да треба одвојити терористе од опозиције, да видимо кога да гађамо. Ако се сећате, скоро годину дана смо се прегањали и ништа нисмо добили“, додао је руски министар.

„Данас можемо рећи да је све усмерено ка борби против ДАЕШ-а. Постоје кључне тачке, као што јер Дејр ел Зор. Тамо већ више од годину дана трају борбе. То је главна тачка на Еуфрату која ће умногоме означити завршетак борбе против ДАЕШ-а“, рекао је Шојгу телевизији „Русија 24“.

Он је додао да наоружана опозиција треба са својим снагама да се бори против терориста у оквиру једне зоне деескалације у Сирији.

„Сада се појављују зоне у којима се не воде борбе — то је то раздвајање (терориста од опозиције). То су зоне без борбе и тамо се налази опозиција. Тамо нема терориста, а ако их има, управо опозиција која се налази у оквиру те зоне деескалације треба против њих да се бори“, сматра Шојгу.

Под контролом владиних снага се налази око половине провинције Дејр ел Зор. Милитанти тамо већ три године држе војску и цивиле. Једини начин снабдевања су хеликоптери који долећу из суседне провинције Хасаке.

Спутник

Тагови: ; ; ; ; ; ;