Стотине активиста за заштиту животне средине из неколико европских земаља окупило се у древној пољској шуми у Бјаловјежи, противећи се одлуци владе да она буде посечена.

Ова последња европска прашума, која се налази на листи Светске баштине Унеска, предмет је жестоког политичког спора око сече коју је наложила конзервативна владајућа странка Право и правда.

Активисти за заштиту животне околине и Европска унија противе се сечи, док пољска влада тврди да је то неопходно да би се изборили са најездом инсеката штеточина.

У шуми су се пољским активистима прикључиле колеге из Немачке, Холандије, Чешке и других европских градова, пренео је АП.

Пољска је крајем јула саопштила да ће наставити са сечом шуме, упркос наредби Европског суда правде да се то заустави.

Европски суд правде је претходно наредио Пољској да обустави сечу древне шуме до коначне пресуде у спору са ЕУ.

Владајућа странка у Пољској је дозволила да се повећа сеча у тој шуми, која се налази са обе стане пољско-белоруске границе, а као разлог навела је борбу против најезде инсеката «поткорњака».

Еколози, ипак, сматрају да је то изговор како би се повећала експлоатација дрвета због профита и тврде да власти хоће да посеку не само заражена стабла, већ и здрава, од којих су нека стара и 100 година.

Уместо њих, биће засађено младо дрвеће.

Противници сече страхују да ће та шума – сложени екосистем у коме обитавају бизони, детлићи и многе друге врсте – бити претворена у нешто што ће заправо бити плантажа дрвећа.

Тагови: ;