Министар одбране Србије Александар Вулин је, у склопу посете Москви, у суботу предао колеги Сергеју Шојгуу и председнику Русије Владимиру путину, позив за годишњице сећања на Први и Други светски рат.

Вулин је у петак и суботу завршио дводневну посету Русији, где се састао са Шојгуом. Министар одбране Србије присуствовао је церемонији затварања «Међународних армијских игара 2017.», у којима је посада Србије учествовала у «тенковском биатлону».

«Предао сам поздраве врховног команданта и председника Александра Вучића и позив његовом колеги Владимиру Путину, да следеће године заједно обележимо стогодишњицу пробоја Солунског фронта, када смо се заједно борили и побеђивали. Такође, у име врховног комаданта и председника Александра Вучића, позвао сам министра Шојгуа да присуствује годишњици ослобођења Београда 20. октобра», — цитиран је министар одбране Вулин.

Министар је додао да је уверен у даљи развитак «узајамно корисне билатералне војне сарадње Русије и Србије», који се дефинисан документом о стратешком партнерству две земље. При томе је министар одбране Србије подвукао да његова земља не планира да ступи «ни у НАТО, ни у ОДКБ, ни у било који други војни савез».

Према скупштинској резолуцији из 2007. године, Србија се придржава неутралности у погледу војних савеза, истовремено је скупштина Србије 12. фебруара 2016. године ратификовала документ о дипломатском имунитету за представнике НАТО-а и логистичку подршку на територији републике.

Индивидуални план партнерства Србије и НАТО-а (IPAP) ступио је на снагу у марту 2015. године, документ дефинише образовно-техничку сарадњу, заједничке вежбе и стварање позитивног имиџа алијансе у српском друштву. Истовремено је 2013. године парламент Србије добио статус посматрача у Парламентарној скупштини ОДКБ.

Тагови: ; ; ; ; ;