Амерички председник Доналд Трамп осудио је вечерас насилне сукобе који су избили између продесничарских група и контрамитингаша, у Шарлотсвилу у Вирџинији.

«Сви морамо бити уједињени. Осуђујем све што је мржња. Нема места за ту врсту насиља у Америци», написао је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс.

We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one! 

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 12, 2017

Гувернер Вирџиније Тери Меколифи прогласио је данас ванредно стање пред одржавање великог скупа белих националиста у Шарлотсвилу, на коме се очекивало присуство око 6.000 људи.

На стотине људи кренуло је ка Шарлотсвилу на скуп, а учесници митинга «Ујединимо десницу» противе се плановима локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Истовремено избили су насилни сукоби између продесничарских група и контрамитингаша који су се такође окупили у граду.

Повређене су две особе, саопштила је полиција, преноси ББЦ. Полиција је испалила сузвац и бибер спреј на демонстранте. Такође је саопштила да је неколико људи ухапшено пошто је скуп у Парку Еманципације проглашен незаконитим.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;