Европа после «Царинског рата» на балкану, затечена и опрезна. Најављене мере ако опет буде непријатних изненађења

Одлуком да цене фитосанитарног надзора за увезене пољопривредне производе врати на стари ниво, са 270 на 12,6 евра, Хвратска је практично изгубила «царински рат» који је пре неколико недеља сама започела с читавим регионом. У Бриселу су били затечени потезом званичног Загреба који је првобитно затегао односе са свим државама Западног Балкана, укључујући и са Србијом, и од првог дана настојали да «уразуме» Хрватску да одустане од непопуларне мере која је значајно штетила свима.

После свега, у ЕУ изражавају задовољство.

— Примили смо к знању да су се све стране, изгледа, уздржале и да је, како се чини, конструктивни дијалог довео до међусобно усаглашеног решења — истакли су јуче у Бриселу за «Новости».

У ЕУ су од самог почетка настојали да посредују тако да се не угрози слободни проток робе, као један од главних стубова функционисања Уније. Садржај последње изјаве показује да су у седишту ЕУ још на опрезу и да желе да се увере да ће се повратак на стари ниво фитосанитарних такса поштовати до краја.

— Пажљиво ћемо наставити да пратимо развој догађаја, у светлу најновијих најава — поручили су у седишту европске дипломатије, стављајући на овај начин до знања да ће реаговати уколико евентуално поново буде непријатних изненађења.

Одлука Хрватске да за 22 пута увећа цене контрола догодила се усред периода када највећи број службеника и званичника Европске комисије користи годишње одморе, али су у Бриселу, како наводе, и поред тога ипак уложили максималне напоре да се неодржива ситуација превазиђе. Све стране су позвали да покажу уздржаност и избегну ескалацију, уз поруку да решење мора да се пронађе у обостраном договору.

Претходном поруком да ЕУ подржава трговинску и економску интеграцију, Брисел је поручио и какав је његов став према поштовању Споразума о стабилизацији и придруживању, у којем се, између осталог, наводи и да ће се земље чланице ЕУ уздржавати од увођења или укинути ако постоји, сваку меру или праксу којим се производи једне стране, непосредно или посредно, дискриминишу у односу на сличне производе који потичу са територије друге стране.

— Помоћи ћемо у правцу постизања одрживог решења — рекли су јуче за наш лист у Бриселу, поручујући тако да ће бити у приправности све док се не увере да ће све, што се такса тиче, бити по старом.

Новости

Тагови: ; ;