Саветник Енвера Хоџаја, Азем Власи изјавио је да га најава Декларација о опстанку српског народа подсећа на Меморандум САНУ из 1986, те верује да је њен циљ уједињење територија у регону на којима живе Срби.

Он у интервјуу за бошњачки портал ИНС оптужује Србију да је главни реметилачки фактор у региону, а међународној заједници замера што поклања поверење председнику Србије Александру Вучићу:

— Вучић се намеће јавности на Западу и у региону као својеврсни лидер Балкана. Таквим га жели видети и Запад, пре свега у Немачкој, где траже партнере за овај део света — каже Власи.

Тврди да је циљ најављене Декларације о заштити српских интереса уједињење територија где живе Срби, само су средства, оцењује, другачија од оних из Меморадума САНУ.

Пошто циљеви постављени Меморандумом САНУ-а о такозваној «великој Србији» нису остварени, «Срби хоће барем нешто», мисли Власи.

— То је Србија са пола Босне, Војводином, а нису дигли руке ни од Црне Горе — оцењује он и верује да Србија жели да задржи и део Косова, северно од Митровице.

Власију се чини да српском политичком сценом доминирају људи који, како каже, мисле, пошто је Србија изгубила ратове деведесетих за велику Србију и територије, «да могу у миру наставити и политичким средствима остварити те великосрпске претензије».

— Политички подржавају атмосферу којом подсећају да нису одустали од тих циљева. То цела наша регија треба да схвати и узме озбиљно — сматра он.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;