Једна од водећих личности немачке Социјалдемократске партије Зигмар Габријел тврди да ће предстојећи савезни избори у Немачкој представљати референдум о томе да ли Берлин повећавањем војних издатака треба да се придружи «лудилу наоружавања» чији је заговорник амерички председник Доналд Трамп.

Зигмар Габријел, који је такође министар спољних послова у немачкој коалиционој влади, оптужио је канцеларку Ангелу Меркел за претерану сервилност према Трампу због тога што се обавезала да ће повећати војни буџет своје земље, преноси портал Политико.

«На изборима ће се гласати о томе да ли ће ‘Немачка остати мирољубива сила или ће се придружити Трамповом лудилу наоружавања'», рекао је Габријел у интервјуу за немачку мрежу дневних листова Редакционснецверк.

Габријел сматра да као и Трамп, демохришћани Ангеле Меркел «желе да сав новац уложе у наоружање и смање социјална давања».

«Став канцеларке којим се она ‘практично добровољно сагиње и обећава да ће удвостручити немачки војни буџет после избора за Бундестаг није ништа мање него знак Трампу да ће они попустити под његовим притиском'», додао је Габријел.

Према анкетама, шест недеља уочи избора заказаних за 24. септембар, социјалдемократе имају 14 до 17 одсто мању подршку јавности него демохришћани, наводи Политико.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;