Министарство пољопривреде потврдило је да ће измене Закона о пољопривредном земљишту, које би требало да странцима ограниче куповину српских ораница, бити усвојене до 1. септембра по хитној процедури.

Нацрт закона, који би требало да онемогући потпуну либерализацију трговине земљиштем договорену Споразумом о стабилизацији и придруживању, прошао је Владу Србије, а ових дана очекује се заказивање скупштинске седнице, рекли су агенцији Бета у Министарству пољопривреде.

Јавне расправе о закону није било, али у Министарству пољопривреде истичу да већ годину дана сарађују са различитим пољопривредним организацијама, које су, како наводе, задовољне предложеним изменама.

Сви детаљи новог закона још нису познати, али како је раније потврђено, главне измене су што ће странцима бити омогућено да купе до два хектара пољопривредног земљишта и то под условом да имају пребивалиште у Србији најмање десет година, као и да буду уписани у регистар активних пољопривредних газдинстава.

Закон би требало да ступи на снагу пре 1. септембра, када по Споразуму о стабилизацији и придруживању почиње примена одредби које изједначавају права грађана Србије и Европске уније при куповини српског пољопривредног земљишта.

Србија је потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. постала једина земља која је у поступку преговора о придруживању ЕУ прихватила обавезу да либерализује тржиште пољопривредног земљишта пре него што постане пуноправна чланица, док су се друге земље попут Пољске, Хрватске, Мађарске у преговорима избориле за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у Унију.

 

РТС/Танјуг

Тагови: ;