Полицијска управа Требиње данас је Тужилаштву БиХ доставила допуну извештаја против лица чији су иницијали М.П. због сумње да је као командант муслиманско-хрватске јединице «Акрепи» починио ратни злочин на подручју општине Коњиц 1992. године, саопштено је из полиције.

 

Према незваничним сазнањима Срне, реч је о Митку Пиркићу /55/ из Коњица, који се сумњичи да је од почетка маја до септембра 1992. године учествовао у реализацији свих планова и акција напада на српска села на подручју ове општине, као и у убијања Срба цивила.

Пиркић се сумњичи да је 13. маја 1992. године директно и непосредно командовао нападом муслиманско-хрватске јединице «Акрепи» на српско село Блаца, када је убијено 20 цивила српске националности старости од 18 до 85 година, спаљено и порушено 25 српских кућа и 35 помоћних и привредних објеката, порушена капела на српском Православном гробљу и уништени надгробни споменици.

Он је овом јединицом командовао и приликом напада на српска села Зукиће 12. маја, Доње Село и Цериће 20. маја и Брадину и Бјеловчину 25. маја, када је убијено најмање 15 цивила српске националности, а највећи број мештана ових села затворен у логор Челебић, док је њихова имовина запаљена, порушена и опљачкана.

Пиркић се сумњичи и да је 27. маја 1992. године на макадамском путу између села Брадина и Брђани пуцајући из аутоматске пушке из непосредне близине убио Ратомира Драганића, цивила из села Брђани.

Наредног дана командовао је муслиманском војском, која је извршила покољ Срба у селу Заборани на граници коњичке и невесињске општине, када је убијено седам стараца и старица овог села чиме је починио кривично дјело злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

Полицијска управа Требиње је за седам месеци Тужилаштву БиХ доставила седам извештаја за почињених 14 кривичних дела ратног злочина против 10 лица на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно.

 

 

СРНА

Тагови: ;