Прва редовна седница парламента тзв. Косова већ четврти пут не може да се одржи због недостатка кворума.

Седницу су, поред посланика коалиције окупљене око Демократске партије Косова (ДПК), бојкотовала и четири посланика Алијансе ново Косово и посланица Демократског савеза Косова Теута Ругова.

Председавајући конститутивној седници, најстарији посланик Адем Микуловци је дао паузу од 15 минута како би се обезбедио кворум, али пошто ни за то време није обезбеђен број од 61 посланика, он је прекинуо седницу и најавио да ће следећу седницу заказати писаним путем.

Посланици коалиције око ДПК који према Уставу и одлуци Уставног суда из 2014. године дају председника парламента, бојкотују седнице због тога што Микуловци мимо уобичајене праксе заказује седнице без претходног договора са представницима свих посланичких група.

Ово је био четврти покушај наставка конститутивне седнице Скупштине Косова на којој треба да буде изабран председник и пет потпредседника парламента.

Конститутивна седница почела је 3. августа.

Посланици тзв. ратне ПАН коалиције најавили су да ће бојкотовати и овај четврти наставак конститутивне седнице парламента јер је она, како кажу, заказана без претходни консултација са шефовима посланичких група свих парламентарних странака.

Коалиција ПАН, такође, сматра да Микуловци заступа искључиво интересе покрета Самоопредељења.

Ванредни парламентарни избори на Косову одржани су 11. јуна, а прва сесија конститутивне седнице одржана је 3. августа, четири дана пре истека уставног рока за њено заказивање.

У делу медија се тумачи да велика коалиција не може да обезбеди парламентарну већину од 61 посланика, од укупно 120

Тагови: