9.августа амерички секретар за одбрану Џемс Матис запретио је Северној Кореји уништењем њеног становништва уколико не испуни њене захтеве, преноси  Wsws.org.

 

Недуго после тога генерал Морског корпуса који је због крваве Битке за Фалуџу прозван «Mad Dog Метис»отишао је на пут у Силиконску долину.

Међутим, он том приликом није посетио удаљене војне базе него компаније попут  Amazon, у Сијетлу као и оделење Министарства одбране које тесно сарађује са компанијама попут Google.

Према томе овакве акције министра одбране показују какву улогу играју амерички медији не само у рату него и у гушењу политичке опозиције.

Америчка војска, обавештајне агенције и велике медијске компаније сада раде заједно са технолошким компанијама како би ућуткали пацифистичке сајтове путем систематске цензуре.Google спроводи посебне активности преко World Socialist Web Site. Под изговором борбе против лажних информација створен је нови алгоритам за претрагу.Током последња 3 месеца регистрован је пад «левих сајтова» на Google  за 45 процената. Претрага преко Google-а сведена је после увођења ове цензуре на две трећине.Несумњиво Google алгоритам цензуре представља важно питање у разговору Матиса са стручњацима. Званично циљ његове посете Силиконској долини је интеграција компанија са војном индустријом. 10.августа Матис се срео и са генералним директором Амазона Џефом Безосом у Сијетлу.

Следећи дан Матис се говором обратио у седишту Експерименталног иновационог оделења одбране Defense Innovation Unit Experimental (DIUX).

У оквиру ове операције закључени су уговори од 100 милиона долара за 45 пилот пројеката у областима као што су вештачка интелигенција, аутономне машине и свемирске технологије.

Матис је изјавио да је америчка војска спремна и за војни сценарио за Северну Кореју.

Још један важан моменат је преко технолошких могућности водити информативни рат са циљем сузбијања пацифистичке опозиције у нападима на Пентагон. Важну улогу у овоме игра и такозвани «центар мозгова» Jigsaw(Слагалица) који представља ћерку, компанију Google,у. Председник ове компаније Џаред Коен раније је био саветник министра иностраних послова Кондолизе Рајс и Хилари Клинтон.

Најпознатији пројекат је „Perspective API“ који омогућава цензуру коментара на интернету. Компанија овај пројекат назива «новим инструментом веб издавача који може да идентификује штетне коментаре који ометају цивилизовану комуникацију.

Тагови: ; ;