Више од 3.000 људи пријавило се за учешће на протестима на више неколико локација у Њујорку уочи данашње посете америчког председника Доналда Трампа.

Трамп је постао мета критика током викенда, након што није јавно критиковао поборнике доминације белаца због подстицања насиља током јучерашњег митинга у Шарлотсвилу.

Група «Политичка револуција» је на својој «Фејсбук» страници саопштила да су протести у Њујорку усмерени против Трампове реторике мржње и против тога што није осудио доминацију бијелаца.

Један од демонстраната је изјавио како ово није први пут да амерички председник не реагује и јавно критикује покрет доминације белаца «Кју-Клукс-Клан».

«Трамп зна да су поборници доминације белаца његова база подршке и зато не жели да се отуђи од њих. Међутим, проблем је што се тиме отуђује од остатка државе», рекао је учесник протеста чије име није објављено.

Из америчког покрета «Устани и успротиви се» најавили су организовање марша од Јавне библиотеке Њујорка до Колумбовог кружног тока како би показали незадовољство ескалирањем реторике према Северној Кореји.

«Захтевамо од наших власти да престану да буду саучесници у угрожавању човечанства и да сместа почну да предузимају кораке ка враћању здравом разуму. Не желимо рат са Северном Корејом», наводи се у саопштењу покрета.

Трамп је требало јуче да стигне у Њујорк, али је путовање одгођено за данас, преноси «Спутњик».

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио је рекао да се разматра ново одгађање посете председника САД, а из полиције упозоравају на затварање путева и гужве у ширем центру града.

Тагови: ;