Пеђа Грбин, посланик СДП у хрватском Сабору, на Фејсбуку је коментарисао нереде који су избили на на неонацистичком протесту у Шарлотсвилу у Вирџинији.

 

Грбин је повукао паралелу са стањем у Хрватској, одоносно начином на који се Американци и Хрвати суочавају са својом прошлошћу.

«Пратим јутрос како су се по нашим порталима сви пожурили да напишу да је један потомак Хрвата у САД-у заштитно лице белих расиста чији су протести довели до јучерашњих нереда, смрти и повреда, готово као да је то нешто чиме бисмо се требали хвалити. Али, ја о томе нећу писати, јер је за мене симболичко значење тих протеста за Хрватску, иако се на први поглед не види, пуно дубље и важније од неког тамо хрватског историчара који својим ревизионизмом и лажима жели променити прошлост нације.

Оно што је мени битно је разлог за окупљање белих расиста у једном, за америчке појмове градићу, а тај разлог је споменик, скулптура која «краси» централни парк места, а коју су градске власти одлучиле уклонити јер сматрају да није постављена како би обележила спомен на погинуле у рату, већ како би славила генерала Лија, главног команданта војске Конфедерације, поражене у рату 1861. до 1865.

Верујем да је веза између ових догађаја и Хрватске сада пуно јаснија.

Југ САД-а је данас препун споменика и спомен обележја значајним особама сецесионистичке, робовласничке Конфедерације. Иако су ти споменици постављани, углавном, пре неких стотињак година (сам Ли је умро прије готово 150), свест да се ради о споменицима који славе један пропали режим и његово инсистирање на расним поделама и робовласништву до неких још увек није допрла. И спремни су протестовати, па чак и убијати како би осигурали њихов останак.

Међутим, за разлику од Хрватске, у којој када тражимо мицање «спомен» плоче у Јасеновцу бивамо оптужени да стално говоримо о прошлости и историјским темама, а нимало о садашњости, у САД-у јако добро знају да скидање споменика Лију, Џексону или Дејвису нема везе с ратом који је завршио пре 152 године, већ је усмјерено искључиво на будућност. Будућност коју је потпуно неприхватљиво заснивати на било чему што има везе са расизмом и вером да си од некога бољи само зато што си Хрват, Србин, белац или нешто треће.

И баш зато, управо зато, упркос свим онима који ће ми и сутра приговарати на томе да отварам историјске теме, ја ћу с тиме наставити. Јер када тражим да се срамотна плоча из Јасеновца макне, ја то не чиним само због онога што се тамо догодило од 1941. до 1945. већ, пре свега, како се тако што више никада не би поновило», написао је Грбин.

 

РТРС

Тагови: ;