Амерички потпредседник Мајк Пенс поручио је да ће САД искористити сву своју економску и демократску моћ како би дошло до обнављања демократије у Венецуели.

«Председник Трамп је врло јасно ставио до знања да нећемо стајати по страни док Венецуела тоне у диктатуру. Лоше стање у Венецуели прети да угрози безбедност и просперитет наше целокупне хемисфере и народа САД», рекао је Пенс новинарима у Картахени, у Колумбији, а преноси агенција Ројтерс.

Пенс је, у приметно помирљивијем тону у поређењу са Трампом, истакао да ће «САД и даље бити уз слободне земље широм своје хемисфере, све док се венецуеланском народу не врати демократија».

«За Венецуелу имамо много опција, али председник остаје уверен да, сарађујући са свим нашим савезницима широм Латинске Америке, можемо да постигнемо мирно решење», рекао је Пенс.

Председник САД Доналд Трамп у петак је запретио војном акцијом у Венецуели, чиме је изазвао осуде широм Латинске Америке.

Председник Колумбије Хуан Мануел Сантос рекао је, на заједничкој конференцији за новинаре са Пенсом, да војну интервенцију не би чак требало ни разматрати.

Међутим, потпредседник САД је напоменуо да је са председником Колумбије разговарао о новим санкцијама против Венецуеле.

«Председник Сантос и ја смо детаљно разговарали о додатним мерама које би могле бити предузете како би се извршио јачи притисак на режим у Венецуели у економском смислу», рекао је Пенс, додавши да САД «разматрају низ додатних економских санкција».

Трампов коментар о војној интервенцији као опцији за Венецуелу су, поред осталих латиноамеричких земаља, осудили и Перу, Мексико и Колумбија, који спадају у најоштрије критичаре венецуеланског председника Николаса Мадура, подсећа агенција Ројтерс.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;