Амерички медији објавили су информацију да би америчке власти могле да уведу санкције Украјини уколико се потврди да она има трговинске односе са Северном Корејом.

Новине „Њујорк тајмс“ објавиле су материјал у ком се говори о пажљивом проучавању значајног напретка у ракетном програму Северне Кореје након много година неуспеха. Стручњаци су почели да проучавају податке о томе шта управо данас омогућава Пјонгјангу да постигне успех у развоју ракетне технологије.

Лист наводи изјаву експерта о ракетној технологији са Међународног института за стратешке студије Мајкла Елемана. Елеман је изјавио: „Постоје разлози да се верује да је, након што је Северна Кореја пре око две године променила добављача ракетних мотора, програм кренуо са мртве тачке“.

Експерт сматра да Пјонгјанг „на црном тржишту“ може да набави ракетне моторе чији је произвођач украјинска компанија „Јужмаш“. Елеман ово објашњава чињеницом да је украјинска технологија продужетак совјетске технологије, па је стога идеална за развој ракетне програма Северне Кореје.

„Остаје да се види колико Пјонгјанг има ракетних мотора и да ли заиста постоје илегалне испоруке са територије Украјине“, истиче Елеман.

Ако се утврди да Украјина испоручује ракетне моторе Северној Кореји, то би могло да доведе до губитка подршке западних партнера, осим, наравно, ако набавку у старту нису овластиле саме Сједињене Америчке Државе да би се добио изговор за дестабилизацију ситуације у источној Азији.

 

СПУТНИК

Тагови: ;