Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић каже да Закон о уџбеницима који је настао пре годину и по дана је лош и да ће тражити његову измену, пре него што истекне рок од три године да би се, како истиче, њихова важност са три, повећала на четири године. Очекује да за две године у свим основним школама буду уведене униформе.

Шарчевић је, присуствујући отварању манифестације „Дух младости“ у Новом Саду, рекао да је циљ да уџбеници буду јефтинији.

«Ове године смо обезбедили 86.000 бесплатних уџбеника, прошле смо склонили оне уџбенике који би лажно ишли онима који имају ниска примања и дали смо их кроз школске библиотеке, а за неколико година ћемо имати довољан фонд књига да се уџбеници не морају куповати», рекао је Шарчевић.

По његовим речима, након урађене анализе дистрибуције, саопштено је да се око 30 одсто рабата даје посредницима.

«Ми ћемо ићи на формирање ученичких компанија, предузетништва, задруга, да они ту дистрибуцију раде, што значи да би родитељи 15 одсто мање плаћали уџбенике», навео је Шарчевић.

Одговарајући на питање новинара, министар је рекао да ће од 1. септембра униформе бити уведене у 55 одсто школа, да ће остале школе на томе радити сукцесивно. Додао је да очекује да за две године у свим основним школама буду уведене униформе.

Тагови: ; ; ; ;